Een onzichtbare beugel?

Heb jij de afgelopen maanden iets aan mijn glimlach gemerkt? Er is iets veranderd, ik heb namelijk een (bijna) onzichtbare beugel oftewel; clear aligners!

Als dertienjarig meisje was ik de brugpieper met de bril, veel te grote Eastpack en plaatjesbeugel. Na twee jaar was ik zo klaar met mijn beugel, dat ik hem eruit liet halen door de orthodontist. Dit zorgde ervoor dat mijn tanden nooit helemaal recht waren, en met de jaren ook de overbeet die ik altijd in mijn tanden heb gehad, weer terugkwam toen mijn spalkje achter mijn tanden af brak.

Het is niet zo dat ik er heel onzeker over was, maar ik wilde zo graag mooie, rechte tanden. Zo’n oogverblindende glimlach! Ik wilde dat. Al een tijdje twijfelde ik over weer een (nacht)beugel, en ik heb dan ook verschillende opties bekeken, voordat ik uitkwam bij Invisalign.

Even in Esmee taal uitgelegd: Invisalign werkt hetzelfde als een plaatjesbeugel, alleen dan is het een soort doorzichtig hoesje van plastic wat je over je tanden schuift en je tanden tot in precisie met hele kleine aanpassingen recht trekt en zelfs kan laten draaien. Deze beugels worden ‘clear aligners’ genoemd, en verwissel je elke 1-2 weken voor eentje die weer iets rechter is, waar je tanden zich naar zullen aanpassen.

Toen ik de beslissing had gemaakt dat ik voor perfecte tanden ging met Invisalign, had ik een korte intake bij de orthodontist Ortholie in Rotterdam, om te kijken of het mogelijk was met mijn tanden, en zo kon ik ook mijn wensen uitspreken. In de tweede afspraak werd er een 3D scan van mijn tanden gemaakt, wat echt super cool was want ik kon mijn eigen gebit zo goed bekijken! Met deze visualisatie werden ook de aligners gemaakt, en een 3D beeld van hoe mijn tanden week na week rechter zullen worden. Je kan dus het eindresultaat van je eigen tanden bekijken. Cooooooool

Mijn tanden in ‘week 0’

Mijn tanden in ‘week 15’

Een aantal weken daarna begon ik met de eerste twee clear aligners. Ik had wel een beetje last de eerste week, mijn mond moest echt wennen aan de clear aligner en ik had last van kleine wondjes van het plastic, ondanks dat het niet echt scherp is. Ook voelde ik die druk op mijn tanden wel, waar ik me dat nu amper kan voorstellen nu ik twee maanden verder ben. Mijn mond is er nu helemaal aan gewend en de druk die ik nu voel is echt minimaal en alleen als ik van clear aligner wissel.

Ongeveer 22 uur per dag met je de beugel dragen om het optimale resultaat te behalen. Dat betekent dat je de clear aligners er alleen uithaalt wanneer je eet of drinkt (ik haal hem er met drinken uit omdat hij anders verkleurt, maar het hoeft niet als het geen suikerhoudende dranken zijn). Gelukkig is het echt super makkelijk om hem eruit te halen. Dan maak je hem even schoon, doe je hem in het bijbehorende doosje en na het eten spoel je even je tanden met water en doe je hem weer in. Easy as that 🙂

Het is voor mij echt zo fijn dat ik hem makkelijk eruit kan halen. Ik vind het bijvoorbeeld fijner om te poseren zonder beugel, dan is mijn gezicht meer ontspannen en staat mijn mond wat minder ‘bol’. En ook tijdens meetings haal ik hem eruit omdat ik fijner praat zonder de aligners. Als ik hem in heb, merk ik eigenlijk dat niemand het echt opvalt. Totdat ik het vertel, en ze reageren met ‘oh huh, echt? ohja!’. Of juist vragen als ‘heb je hem nou in of niet?’. Iedereen reageert er zo positief op, en jullie ook echt via mijn Instagram Stories, heel fijn! Thanks guys 🙂 Ohja, ik heb hem ook in op bovenstaande foto’s.

Ik kan niet wachten tot ik bij de 15e aligner ben! Ik zit nu bij 7 haha, dus ik moet nog wel even. Maar ik zie mijn tanden echt met de weken veranderen. Ik voel me helemaal chill met mijn tanden al, en heb ook het idee dat ik veel vaker breed glimlach. Stiekem ben ik er nu al een beetje trots op! Het lijkt me super leuk om deze Invisalign journey met jullie te delen, en straks de before and afters te delen.

Mocht je zelf nog vragen hebben over Invisalign, of vragen over mijn ervaringen, laat het me dan weten! Stel ze gerust via Instagram, YouTube of hieronder mijn blog. Ook nam ik onderstaande video op voor jullie, om mijn verhaal te vertellen en de Invisalign te laten zien.

 

I am an Invisalign Ambassador. Invisalign has sponsored my treatment. However, the views expressed here are my views only and not those of Align.

 

One Reply to “Een onzichtbare beugel?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *